Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση των κειμένων ή των φωτογραφιών χωρίς άδεια χρήσης από τον ιδιοκτήτη. Από το Blogger.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ! ΛΥΚΕ ΛΥΚΕ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ?

by - Δευτέρα, Μαρτίου 06, 2017

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού σήμερα και δεν μπορώ να μην αφιερώσω μια ανάρτηση κατά της ενδοσχολικής βίας!Ο όρος αυτός είναι ευρέως γνωστός και ως Bullying, ένα από τα σοβαρότερα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα! Ένα πρόβλημα που υφίσταται αιώνες τώρα φυσικά αλλά τα τελευταία χρόνια πήρε σάρκα και οστά που λένε!
via Google 

Θεωρώ πως κάθε παιδί λίγο ή πολύ πέφτει θύμα σχολικού εκφοβισμού! Άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο! Θεωρώ πως θύματα είναι ακόμα και τα ίδια τα παιδιά που παριστάνουν τους νταήδες μέσα στα σχολεία! Κυρίως αυτά είναι τα θύματα γιατί ποιος ξέρει σε τι οικογενειακό περιβάλλον μεγαλώνουν και αναθρέφονται! Παιδί που το χτυπούν στο σπίτι είναι το παιδί που θα χτυπάει στο σχολείο! Παιδί που το υποτιμούν στο σπίτι είναι σίγουρα εκείνο που θα κάνει να νιώθουν κατώτερα από αυτόν τα υπόλοιπα παιδιά της παρέας! Παιδί που κρίνει και κοροιδεύει είναι σίγουρα εκείνο που οι γονείς του δεν φρόντισαν ποτέ να επιβραβεύσουν παρά μόνο να του κάνουν παρατήρηση!Για αυτό το λόγο θεωρώ πως το κέντρο βάρους αρχικά πρέπει να πέσει στους γονείς και όχι στα παιδιά! Οι γονείς χρήζουν ενημέρωση πρωτίστως και έπειτα τα παιδιά! Γονείς, όμως, που θα ρθούν με ανοιχτά μάτια και αυτιά και όχι φορώντας παρωπίδες! Γονείς που θα βγάλουν επιτέλους το κεφάλι από τη γη και θα πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν!
bullying
via Google
 Δεν είναι λίγα τα σχολεία που κρύβουν μέσα τους παιδιά νταήδες που στήνουν συμμορίες με δικούς τους κανόνες που στόχο έχουν να ''χτυπήσουν'' άλλα παιδιά, να τους στήσουν παγίδες ώστε να γίνουν οι περίγελοι του σχολείου και πολλά ακόμη! Η βία που μπορεί να υποστεί ένα παιδί δεν είναι απαραίτητα ΜΟΝΟ σωματική αλλά και λεκτική! Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει όπως λέει η σοφή παροιμία!

σχολικός εκφοβισμός
Ο Ντίνος διανύει την δεύτερη χρονιά του στο σχολείο! Μπορεί να είναι νήπιο ωστόσο έχω αντιληφθεί σημάδια σχολικού εκφοβισμού από τα παιδιά του νηπιαγωγείου! Όχι σε σημείο ανησυχητικό βέβαια! Υπήρχαν, όμως, δυο πιτσιρίκια που πέρυσι την έκαναν την ''ζημιά'' τους λέγοντας στα υπόλοιπα που ήταν και μικρότερα τους φυσικά, να μην μιλούν στον τάδε και αν κάνεις παρέα με εκείνον δεν θα σε έχουμε φίλο και τα συναφή! Δεν μίλησα ποτέ για αυτό στην δασκάλα γιατί δεν ήταν κάτι που προκαλούσε πρόβλημα στο παιδί μου! Ωστόσο, μιλούσα πολύ με το ίδιο μου το παιδί! Είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου να του λέω πως είμαστε όλοι μία παρέα και πως από το κάθε παιδάκι πάντα θα έχεις να πάρεις κάτι το διαφορετικό αλλά εξίσου σημαντικό! Ο κάθε φίλος σου είναι ξεχωριστός γιατί μπορεί να ''κλέβεις'' λιγάκι από το χιούμορ του, λιγάκι από την φαντασία του, μπορεί να ταιριάζετε σε θέματα  σκανταλιάς, μπορεί να σας αρέσει και τους δύο το κολύμπι και πάει λέγοντας!Πιστεύω ακράδαντα πως το bullying κάποιες φορές μπορεί να εμφανιστεί και σε αυτές τις μικρές ηλικίες του νηπιαγωγείου! Ίσως όχι σε σημείο ανησυχητικό όπως είπα και παραπάνω γιατί ποιος μπορεί να κατηγορήσει ένα τόσο μικρό παιδί για κάτι τόσο πολύ σοβαρό!Δεν ξέρω αν είμαι λάθος, αλλά η δική μου εμπειρία αυτό μου δείχνει!
Ελληνοκεδοτική
Σε κάθε μας ανησυχία ή δυσκολία που βρίσκουμε μπροστά μας προσπαθούμε να το διαχειριστούμε διαβάζοντας ένα βιβλίο! Παίρνοντας παραδείγματα από αυτό και ανοίγοντας καλά τα αυτιά μας και τα μάτια μας! Ένα πολύ καλό βιβλίο είναι και το Λύκε Λύκε είσαι εδώ? που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική και είναι ιδανικό για νήπια και σχετικό με το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού! Έχουμε περάσει κάμποσα απογεύματα διαβάζοντας αυτό το βιβλίο παρέα με τον Ντίνο! Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις και συζητήσεις και χαίρομαι πολύ που είναι παιδί της συζήτησης! Παιδί που μιλάει και δεν φοβάται! Παιδί που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του ακόμα και σε αυτή την ηλικία! Κάνει λάθη και αυτός, κάποιες φορές τα παραδέχεται κάποιες άλλη ρίχνει το φταίξιμο σε άλλους! Είμαι, όμως, εδώ να το συζητήσω μαζί του! Να μου πει γιατί και πως!
Ελληνοεκδοτική
Το βιβλίο του Βασίλη Κουτσιαρή με εικονογράφηση Αιμιλίας Κονταίου, μας δείχνει τους τρόπους πώς να σταματήσουμε κάποιον που μας ενοχλεί και μας φοβερίζει - φοβίζει! Μιλάμε στην δασκάλα μας, μιλάμε στους γονείς μας!Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης είναι αυτοί! (ελπίζω μόνο η μαμά και η δασκάλα να είναι 'εκεί' να ακούσουν γιατί έχουμε δει και αυτές τις περιπτώσεις!)
Σχολικός εκφοβισμός
Η ιστορία του κακού Λύκου συσχετίζεται απόλυτα με το θέμα του σχολικού εκφοβισμού! Στα μάτια του μικρού παιδιού ο νταής του σχολείου φάνταζε σαν λύκος! Προσπαθεί με κάθε τρόπο να τον αποφύγει, δεν θέλει να τον κοροιδεύει ούτε να τον μειώνει μπροστά στους φίλους του, πόσο μάλλον να το τρομοκρατεί! Το μικρό παιδάκι πολύ σοφά έπραξε και μίλησε στην δασκάλα του! Η δασκάλα του ήταν αυτή που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους και έτσι το παιδάκι δεν είχε τίποτα να φοβηθεί πια!Ο τρόμος του είχε φύγει μακριά!
Εύχομαι ο σχολικός εκφοβισμός και η ενδοσχολική βία να λάβουν τέλος ΣΗΜΕΡΑ κιόλας! Εύχομαι όλες οι δασκάλες να είναι εκεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να υπερασπιστούν τα θύματα και να μιλήσουν στον θύτη! Εύχομαι ΟΛΟΙ οι γονείς να έρθουν λιγάκι πιο κοντά στο παιδί τους! Εύχομαι να μην ξαναδούμε δυσάρεστες ειδήσεις στην τηλεόραση όσον αφορά το ζήτημα αυτό! 

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού και λέμε ΟΧΙ παρέα με τα παιδιά μας διαβάζοντας ένα βιβλίο που αναφέρεται στο ζήτημα αυτό!
Ως την επόμενη φορά σε μαμαδογλυκοφιλώ!

You May Also Like

0 σχόλια

My Insta Posts