Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση των κειμένων ή των φωτογραφιών χωρίς άδεια χρήσης από τον ιδιοκτήτη. Από το Blogger.

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ- ERICH FROMM

by - Σάββατο, Ιουνίου 24, 2017

Η Ουρανία Τουτουντζή μετέφρασε το αριστούργημα Η Τέχνη της Αγάπης του μεγάλου φιλοσόφου Erich Fromm και χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτό το βιβλίο, που εξυμνεί την αγάπη, βρίσκεται στα χέρια μου και στην βιβλιοθήκη μου!Τον Erich Fromm τον γνώρισα όταν ήμουν φοιτήτρια, μιας και είχαν πέσει στα χέρια μου κάποιες σημειώσεις του δασκάλου μου κατά τη διάρκεια του Μεταπτυχιακού μου! Χαίρομαι που έχω στην διάθεσή μου ήδη 3 έργα του και μάλιστα επετειακές εκδόσεις για τα τόσα χρόνια των βιβλίων του που βρίσκονται στην κυκλοφορία!


Πριν ξεκινήσω το διάβασμα που γεννήθηκε το ερώτημα αν όντως υπάρχει κάποια Τέχνη για την Αγάπη?Τι είναι η Αγάπη, ποιους επιλέγουμε να αγαπάμε, γιατί θέλουμε να μας αγαπάνε πολύ και τέτοια! Το μόνο σίγουρο είναι πως όλοι διψάμε για αυτήν! 
''Η αγάπη μας καθορίζει! Είναι η μοναδική απάντηση στο ζήτημα της ανθρώπινης ύπαρξης!'' Erich Fromm..
Διάβασα στην Εισαγωγή πως το βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε 34 γλώσσες και πως είναι το μοναδικό βιβλίο περί αγάπης που έχει δημοσιευτεί σε τόσες χώρες! Ήθελα πολύ να δω τι έκρυβε μέσα του και εγώ!

Είναι η αγάπη άραγε Τέχνη?

Μα τι λέει ο συγγραφέας σκέφτηκα..Διδάσκεται η αγάπη, μαθαίνεται? Δεν είναι να την έχεις μέσα σου καλλιεργημένη από τα παιδικά σου χρόνια? Δεν είναι έμφυτη? Απαιτεί γνώση και προσπάθεια το να μάθεις να αγαπάς?Και αν ναι τότε ποιος είναι ο πιο κατάλληλος να μας την διδάξει?Τεράστιο ζήτημα! Κάποιες πρόχειρες σκέψεις μου με οδήγησαν στο συμπέρασμα πως οι πρώτοι άνθρωποι που μας διδάσκουν την αγάπη από την κούνια είναι οι ίδιοι οι γονείς μας αφενός και αφετέρου το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον! Έπειτα μεγαλώνοντας η αγάπη μας διδάσκεται στο σχολείο από τους καθηγητές, τα βιβλία μας, τους φίλους μας και τα συναφή! 
Ο Erich Fromm αναπτύσσει μια φιλοσοφία ιδιαίτερη γύρω από το ζήτημα αυτό που έχει τεράστιο ενδιαφέρον και πολύ τροφή για σκέψη και συζήτηση αλλά και για εσωτερική αναζήτηση! Όπως πολύ σωστά σημειώνει στον πρόλογό του ο συγγραφέας..
''Αυτό το βιβλίο θα είναι μια απογοητευτική εμπειρία για όποιον περιμένει να βρει εδώ εύκολες οδηγίες για να μάθει την τέχνη της αγάπης!''
Θα σημειώσω εγώ λέγοντας πως μπορεί να μην δίνει οδηγίες αλλά σίγουρα μας βοηθά να αναγνωρίσουμε την αγάπη μέσα στην ζωή μας!  Γιατί θεωρούμε πολλά πράγματα δεδομένα και τα περνάμε αψήφιστα, χωρίς να τα δώσουμε την αξία που τους αρμόζει! Τα περισσότερα είναι αγάπη γύρω μας! Το ζήτημα είναι εμείς πως τα αντιλαμβανόμαστε!Αν δεν αναπτύξουμε οι ίδιοι πρώτα την προσωπικότητά μας έτσι ώστε να φτάσουμε σε έναν δημιουργικό προσανατολισμό τότε όλες μας οι προσπάθειες να ανακαλύψουμε την αγάπη θα είναι καταδικασμένες!
Τα υπόλοιπα σε αφήνω να τα ανακαλύψεις μόνη σου! Άλλωστε σε τέτοιου είδους βιβλία τα λόγια είναι περιττά! Ο καθένας παίρνει εντελώς διαφορετικό μήνυμα! 
Σε μαμαδογλυκοφιλώ!

You May Also Like

0 σχόλια

My Insta Posts