Απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση των κειμένων ή των φωτογραφιών χωρίς άδεια χρήσης από τον ιδιοκτήτη. Από το Blogger.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΑΝΑΣΑΣ

by - Τετάρτη, Απριλίου 12, 2017

Το βιβλίο που θα σου δείξω σήμερα συνδυάζει εκμάθηση και διασκέδαση γύρω από το σώμα μας, το ανθρώπινο σώμα! Το διαθέτει η δανειστική βιβλιοθήκη του σχολείου μας και ήθελα πολύ να το έχουμε και εμείς στην δική μας!Απευθύνεται σίγουρα και σε μεγαλύτερες ηλικίες από αυτές των παιδιών μου, δηλαδή για παιδιά του Δημοτικού! Στάθηκε ως εξαιρετική αφορμή να γνωρίσουν τα νηπιάκια μου πολύ καλύτερα το σώμα τους από μέσα προς τα έξω, μάθαμε για τους αόρατους κινδύνους που αγνοούσαμε ως τώρα και πολλά ακόμη που θα σου τα πω αναλυτικά παρακάτω!

Ελληνοεκδοτική

Αρχικά, θα ήθελα να ξέρεις πως το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί το τρίτο στη σειρά παραμύθι του προγράμματος [Πάρε μια ανάσα] της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας για την πρόληψη της καπνιστικής συμπεριφοράς!Μάλιστα η κ. Παρασκευή Α. Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α αλλά και Συντονίστρια- Πρόεδρος της Ομάδος Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, μας χαρίζει ένα ωραία διατυπωμένο κείμενο τοποθετώντας τον εαυτό της στους φανατικούς ακόλουθους του βιβλίου αυτού, μιας και όπως διατυπώνει και η ίδια το Παραμύθι της Ανάσας οφείλει να βρίσκεται σε κάθε σχολική και οικογενειακή βιβλιοθήκη, γιατί απλά μαγεύει τα παιδιά, διεισδύει στην ψυχή τους χωρίς να τα φοβίζει, τα κάνει υπερασπιστές της υγείας τους και ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους ώστε να μπορούν να πουν όχι όταν χρειάζεται! 

Το Παραμύθι της Ανάσας

Η ιστορία έχει ως εξής: Η Δασκάλα υπόσχεται στα παιδιά να πει ένα παραμύθι στο τέλος της ώρας αντί για μάθημα! Ένα παραμύθι, όμως, πολύ αλλιώτικο από όσα τους έχει διηγηθεί ως τώρα και με ήρωες τους ίδιους τους εαυτούς τους!Κάπως έτσι ξεκινάει το μαγικό ταξίδι προς την αναγνώριση διαφόρων σημείων του σώματός μας, των οργάνων μας και που χρησιμεύουν, πως μπορούμε να τα προστατέψουμε, τι πρέπει αν τρώμε και τι όχι, τι πρέπει να κάνουμε ώστε να προφυλαχτούμε από πιθανόν μικρόβια και υιούς. 

Το σώμα μας παρομοιάζεται με ένα Κάστρο που διαθέτει πύργους ψηλούς για προστασία, προμαχώνες, οχυρά, φράχτες και πολεμίστρες!Η ανάλυση είναι αρκετά λεπτομερής και εξηγείται με ακρίβεια η χρησιμότητα του κάθε μέρους και είδους, δίνοντας στα παιδιά να καταλάβουν πως ακόμα και οι τρίχες μας που μας ενοχλούν και θέλουμε να τις ξεφορτωθούμε έχουν την σπουδαιότητά τους και αποσκοπούν στο να μας προστατέψουν από κάτι συγκεκριμένο και αυτές!

Αναφέρεται στους αόρατους κινδύνους, αυτούς που αγνοούν συνήθως τα μικρά παιδιά λόγω άγνοιας και μη σωστής ενημέρωσης! Πολύ σωστά, επισημαίνεται το πόσο βλαβεροί μπορεί να είναι αυτοί οι αόρατοι κίνδυνοι και πως υπάρχουν στα χέρια μας, στον αέρα μας αλλά και στα πράγματά μας που κουβαλάμε πάνω μας από το σχολείο και τις δραστηριότητες!
Παρέα με το βιβλίο στέψαμε τον εγκέφαλό-Νου  μας Βασιλιά και του δώσαμε θερμά συγχαρητήρια γιατί καταφέρνει με την λογική που διαθέτει και τις γνώσεις που ρουφάει να μας προστατεύει και αυτό με τον τρόπο του!
Ανακαλύψαμε ποιος είναι ο μάγειρας του Κάστρου μας και ποιο κομμάτι του σώματος μας προσφέρει μελωδική μουσική με την περίφημη ορχήστρα του!Καταλήξαμε να μάθουμε για το ποιο αναγκαίο κομμάτι του Κάστρου μας, το οποίο μας κρατά στη ζωή, η Ανάσα μας!Είδαμε πόσο σημαντική είναι για εμάς και πως δεν μπορούμε να ζήσουμε ούτε δευτερόλεπτο χωρίς αυτήν!

Το Παραμύθι της Ανάσας

Η Ανάσα μας είναι το Οξυγόνο μας και βοηθά όλους μέσα στο Κάστρο να ζήσουν, τον Βασιλιά και τον μάγειρα για παράδειγμα!Το μοναδικό πράγμα που μπορεί να φυλακίσει την Ανάσα μας και να την εξοντώσει είναι ο Καπνός! Αυτός ο μαύρος ο Καπνός που είναι ύπουλος και δολερός!Πρέπει να φυλαγόμαστε από αυτόν και να κρατάμε αποστάσεις, γιατί το μόνο που θέλει είναι να μας ξεγελάσει και να μας βλάψει!Μόνο η Γνωστική μας Σκέψη μπορεί να μας κρατήσει μακριά από αυτόν φωνάζοντας μας ''δεν χρειάζεσαι τον Καπνό για να είσαι σπουδαίος και ότι αξίζεις πολύ περισσότερα!''

Ελληνοεκδοτική

Ο αντικαπνιστικός χαρακτήρας του βιβλίου μου άρεσε πολύ! Εγώ προσωπικά δεν έχω διαβάσει μέχρι τώρα τόσο δυνατό βιβλίο όσον αφορά την αντικαπνιστική αγωγή! Είναι σπουδαίο εργαλείο το βιβλίο της Δήμητρας Μποσίου- Γεροστάθη σε εικονογράφηση Νίκου Γιαννόπουλου και όλοι, γονείς και δάσκαλοι, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας, τονίζοντας στα παιδιά την σπουδαιότητα της υγείας τους!Να τα βοηθήσουμε να λένε όχι στους πειρασμούς με τους οποίους θα έρθουν αντιμέτωποι μεγαλώνοντας, προσφέροντάς τους την γνώση, την ενημέρωση και την επίδειξη του κινδύνου και των καταστροφικών αποτελεσμάτων του Καπνού στην ζωή μας! Στα χρόνια του μπαμπά μου, δεκαετία του '70 , το κάπνισμα θεωρούνταν μαγκιά! Έδειχνε το πόσο σπουδαίος είσαι, δήλωνε ποιος είσαι και τα συναφή. Ο μπαμπάς μου, δεινός καπνιστής για τουλάχιστον 30 χρόνια, έφυγε από την ζωή στα 52 του χρόνια με καρκίνο στον φάρυγγα, προφανώς από το κάπνισμα!Έχασε τα καλύτερα χρόνια της ζωής του αφήνοντας πίσω του εμάς τα παιδιά του, την νέα γυναίκα του και τα μικρά εγγόνια του που του είχαν τρομερή αδυναμία.......

Χαίρομαι γιατί πιστεύω ακράδαντα πως οι νέες οι γενιές δεν  τρώνε κουτόχορτο και ακόμα και το δικό μου πιτσιρίκι δεν δέχεται μασημένη τροφή! Πιστεύω πολύ στην γενιά των παιδιών μας γιατί πολύ απλά υπάρχει ενημέρωση και πρόληψη κυρίως από τους γονείς!!Δεν μεγαλώνει στον ''αυτόματο'' όπως συνήθιζαν οι προηγούμενες γενιές! Εμείς οι γονείς σήμερα είμαστε πιο ψαγμένοι και οι Εκδοτικοί Οίκοι κάνουν σημαντική δουλειά με τα βιβλία που εκδίδουν! Οι διδάσκοντες έχουν όρεξη και καταφέρνουν τα σπάσουν πολλές φορές τα δεσμά που τους περιορίζουν μέσα στις αίθουσες και δίνουν στα παιδιά μας το κάτι παραπάνω που λείπει από την παιδεία μας! Ναι, υπάρχουν και αυτοί οι δάσκαλοι και μία τέτοια Νηπιαγωγό έχουμε και εμείς στο (Δημόσιο) Νηπιαγωγείο μας! 

Αγόρασε το βιβλίο από εδώ και χάρισέ το στο παιδάκι σου, στο ανιψάκι σου, στο βαφτιστήρι σου, μην χάνεις καιρό! Αν έχεις αυτόν τον ''διάολο'', όπως τον έλεγε η γιαγιά μου μέσα στο σπίτι σου και δίπλα στα παιδιά σου ΣΤΑΜΑΤΑ να το κάνεις αυτό στο ίδιο σου το σπλάχνο!Σβήσε το τσιγάρο και βγάλε το από την ζωή την δική σου και των παιδιών σου! Και αν ακόμα δεν έχεις πειστεί απάντησε στην παρακάτω ερώτηση : ''Είσαι βέβαιος πως αυτή την ζωή θέλεις να ζήσεις?''

Λέμε ΟΧΙ στο ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ειδικά μπροστά στα παιδιά! Δεν έχω καπνίσει ΠΟΤΕ μπροστά τους και ούτε σκοπεύω να το κάνω ΠΟΤΕ! Δεν επιτρέπουμε τσιγάρο στο σπίτι μας μέσα ούτε και στο αυτοκίνητό μας βεβαίως βεβαίως! Μανούλα που καπνίζεις ενώ είσαι έγκυος κατάλαβε πως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο που μπορείς να κάνεις στο σπλάχνο σου! Ζήτα βοήθεια, ενημερώσου σωστά και πράξε αναλόγως!Σε έπεισα ή όχι ακόμα?

Σε μαμαδογλυκοφιλώ,




You May Also Like

0 σχόλια

My Insta Posts